Mistillit mot Brustad

Av Erna Solberg
- 19.jun.2009 @ 13:16 - Kommentér

Mistillitsforslaget mot statsråd Sylvia Brustad har blitt nedstemt i Stortinget. En samlet opposisjon stemte for - men Brustad ble reddet av regjeringspartiene. Jens Stoltenberg hevder på sedvanlig arrogant maner at mistillitsforslaget er politisk spill. Det er det selvsagt ikke. Også regjeringspartienes egne stortingsrepresentanter har vært kritiske til måten statsråden har forvaltet Statens eierskap på.

Mistillit er det sterkeste virkemidlet Stortinget har overfor Regjeringen, og ikke noe Høyre tar lett på. Forslaget ble fremmet fordi Sylvia Brustad har vært utilbørlig sløv i sin forvaltning av Statens eierskap i Aker - en sløvhet som kan ha kostet skattebetalerne mange millioner kroner - og fordi hun snarere enn å erkjenne sin sløvhet gikk til en unødvendig konflikt for åpen scene med Aker da de omstridte transaksjonene ble kjent i mediene.

Det skremmende er at denne saken ikke er unik - den går snarere inn i et mønster av den rødgrønne regjeringens håndtering av det statlige eierskapet: En merkelig passivitet mens prosessene pågår i selskapene avløses av febrilske panikkreaksjoner når medienes søkelys rettes på statens eierskap.

Vi så det første gang i Odfjell-saken i 2006. Johan Fr. Odfjell ble innstilt som ny styreleder. Det var før VG bestemte seg for å kjøre saken om Odfjells etterlønnsavtaler i avisen. Alt dette var vel kjent for Regjeringen på forhånd - men under press i mediene ga Stoltenberg etter.

Vi så det andre gang under opsjonssaken i Hydro. Også her var regjeringen i all hovedsak kjent med opsjonene Eivind Reiten og andre i Hydros ledelse ville motta. De foretok seg ingen ting. Først da saken om opsjonene havnet i mediene, gikk regjeringen til krig. Dag Terje Andersen avsatte Hydros styreformann over telefonen. Saken endte med at tre av Hydros styremedlemmer trakk seg i protest mot regjeringens håndtering.

Et så mediedrevet eierskap er skremmende for statens troverdighet. Men i denne siste runden i Aker-saken har Brustad gjort flere alvorlige ting på én gang: Hun har latt seg lokke inn i en unødig og opphetet konflikt med Aker ? som endte med full retrett for næringsministeren. Men hun har også gjennom sin passivitet i forkant forvaltet skattebetalernes penger på en altfor dårlig måte.

Brustad har klaget over at hun ikke fikk informasjon av Aker - men som også hennes egne partifeller peker på, hadde hun heller ikke gitt Aker noen indikasjon på at hun ønsket å bli informert - snarere tvert om.

Nei, Stoltenberg, mistillitsforslaget mot Sylvia Brustad er ikke spill for noe politisk galleri, det er en markering av at statens eierskap må forvaltes profesjonelt, langsiktig og ansvarlig. Den rødgrønne regjeringen er dyktige på mediejippoer ? men at det skal bli styrende også for det statlige eierskapet, det vil ikke Høyre akseptere.

Erna Solberg

Erna Solberg (45) har vært leder for Høyre siden 2004. Hun kom inn på Stortinget i 1989, kommer fra Bergen og er innvalgt fra Hordaland. Erna var kommunal- og regionalminister i Bondevik-regjeringen fra 2001-2005. Hun har mellomfag i sosiologi og hovedfagskurs i sosialøkonomi. På Stortinget har hun sittet i en rekke av komitéene, denne perioden er hun nestleder i utenrikskomitéen. Erna er gift og har to barn. I yngre år var hun aktiv i Norges Gymnasiastsamband og var sekretariatsleder for Operasjon Dagsverk. Hun har også vært speider.

juni 2009
ma ti on to fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
hits