Nissen med på lasset

Av Erna Solberg
- 14.jun.2006 @ 16:53
I knapt noe land er staten en så betydelig aktør på eiersiden i næringslivet som i Norge. Staten har eierandeler i en rekke selskaper, både direkte og indirekte. Da er det ikke uten grunn at det bør interessere mange hvordan regjeringen forvalter dette eierskapet. Prosessen rundt valget av styreleder i Statoil og regjeringens håpløse håndtering viser spenningsfeltet internt i Arbeiderpartiet og LO/SVs innflytelse.

Statsministerens problem er at noen av hans støttespillere faktisk mente mange av de tingene Jens Stoltberg sa i valgkampen, men som han aldri mente. Nå tvinger disse støttespillerne ham til å gjennomføre de tingene han sa for å vinne valget, men som han tilsynelatende helst ikke vil gjøre.
Hvordan dette vil påvirke eierskapspolitikken må vi vente med å få svar på . I rekken av saker som regjeringen har utsatt, er den lenge varslede meldingen om eierskapspolitikken. Fordi stortingsgruppene og LO vil ha mer styring?

I forrige periode var det et bredt flertall for en tydelig og ryddig politikk for det statlige eierskapet. Nå synes det som om eierskapspolitikken er blitt symbolet for hva den aktive næringspolitikken skal gå ut på. Verktøykassen er som kjent nå byttet ut med et «smykkeskrin». Innholdet skal vel glimre på høytids- og festdager, men ellers ligger smykkene i skrinet.

Hvis det nå er eierskapspolitikken som skal være verktøyet, er det grunn til å begynne å bekymre seg for hva som blir resultatet. Skal det bli slik som Arbeiderpartiets Reidar Sandal antydet i valgkampen, at Hydros evne til å omstille for eksempel i Årdal – på Aps premisser – skulle avgjøre om Hydro fikk fremtidige konsesjoner på norsk sokkel?

Skal det bli slik at enhver omstilling i norske bedrifter hvor staten har en eierandel skal bli gjenstand for politisk behandling i Aps og SVs stortingsgrupper, med vetorett for Gerd Liv Valla og Jan Bøhler?

Hvis aktiv næringspolitikk betyr å gjøre norsk næringsliv til en ideologisk slagmark, vil jeg mildt sagt advare mot det. I en verden med sterkere konkurranse, men også med større muligheter, må ikke det statlige eierskapet utformes slik at vi taper mulighetene og sinker etter i konkurransen.

Innimellom hører jeg næringslivsledere og investorer som ønsker seg mer av statens penger til å bygge opp sin bedrift. Fra VG kan man registrere at noen av aktørene er på gang igjen, med pressgruppearbeid overfor regjeringspartiene. Kanskje burde den siste tidens synliggjøring av styringsambisjonene fra venstresiden i AP og SV få flere til å tenke seg om.

Det kommer ikke til å bli vanntette skott mellom eierskap og politisk styring med dagens regjeringspartier – tvert imot.

Med statens kroner får man nissen på lasset og nissen heter Jan Bøhler.

Kommentarer:
Postet av: Trygve

Det er åpenbart at NA24s redaksjon ikke skjønner forskjell på "nissen på lasset" og at man benevner noen "en nisse". Typisk vulgærjournalistikk, med vridning av betydning.

Ellers så er det slik at alle som investerer penger i næringsliv vil være med å bestemme hva som skal skje med den aktuelle bedrift man investerer i.
Jeg kunne aldri ha investert 40-50% av eierkapital i noen bedrift - uten å ha stor innflytelse på hva som skal skje i bedriften.
Slik sett er jo Staten/samfunnet som andre investorer. Det må ikke bli slik at statsinvesteringene er totalt uten styring av eierne (samfunnet). Ikke sant, Erna?

14.jun.2006 @ 17:28
Postet av: Anonym

Er enig med deg Erna

14.jun.2006 @ 17:28
Postet av: Trygve

Jeg forventer at NA24 med en gang fjerner Jan Banans sjikanøse innlegg!

Personlig stemmer jeg ikke Høyre - men har stor respekt for Erna Solberg som dyktig politiker og tidligere flink statsråd.

14.jun.2006 @ 17:30
Postet av: Per Brøler

Jeg tror venstresiden i AP + ditto i LO mobiliserer bak Per Bøhler for å pushe ham frem som ny partileder på sikt.

Jeg mener, hvem utenfor Oslo AP hadde hørt navnet Per Bøhler for et år siden ?

14.jun.2006 @ 17:34
Postet av: Erik

NA24 skryter av at Erna Solberg har sin første blogg her på nettsiden. Faren for at det også blir den siste er vel også overhengende når overskriften er så til de grader missvisende. TV2 er ei bransjehore som selger seg for en hver pris. Det står ikke skrevet en plass i Solbergs blogg at hun mener Jan Bøler er en nisse. Nissen er vel den som har vridd overskriften til den direkte usannheten det faktisk er. Når det gjelder Erna Solberg mener jeg at hun er en rasende dyktig og prinsippfast politiker som jeg håper får mange år til i rikspolitikken. Og Jan Banan.... Du kler navnet ditt. Litt feig kanskje og komme med slikt piss og signere med et alias. Tenker mamman din er stolt.

14.jun.2006 @ 17:43
Postet av: Egil

Erna Solberg har sine egne svin på skogen og gråter sine krokodilletårer over politisk innblanding. Styrende organer i Statoil fremstår i dag som en filial av tidligere Høyre politikere:

Styreformann er Høyremann
Nestleder i styret er tidligere Høyre politiker
Leder i bedriftsforsamlingen er tidligere Høyre politiker
Leder i valgkomiteen er tidligere Høyre politiker
Konsernsjef er tidligere Høyre politiker
Hodejeger for valgkomiteen er tidligere Høyre politiker

Man er ikke diskvalifisert dersom man har vært politiker og samtidig har relevant erfaring fra børsnoterte selskaper, internasjonal forretningsvirksomhet eller lignende.
Særlig Slungård og Five er imidlertid rene politiske utnevnelser. Dersom Erna Solberg virkelig ønsker å avpolitisere Statoil må hun begynne med sine egne.

14.jun.2006 @ 17:52
Postet av: svei n A. ensen

Høyre hadde og har også en rekke valgløfter.De skulle f.eks ikke øke skattene.Hva fikk vi ? Doblet utbytte skatt.ca 4 prosent momsøkning (ett prosentpoeng).Og i kommunene fikk vi økte eiendomskatter (Høyrestyrte Stavanger). Så klapp igjen Erna.10 prosent sier hva dere gjennomførte av løftebrudd !!!

14.jun.2006 @ 17:57
Postet av: Doy

Tja, hvis erna kan kalle bøhler for en nisse, hva skal vi kalle henne selv for da?

Og erik. Kan du se hva det står til sist i ernas blogg?

14.jun.2006 @ 18:05
Postet av: Even

Dette var jo interessant. Mange "gode" innspill her gitt... Litt ekkelt å se Erna briske seg her med sine sinnsvenner. Det er greit at mange har peiling, inkludert Erna, men dere store gutter og jenter må ikke ha en så hoven holdning. Ussj! Syns ikke dere skal være så krasse mot folk som tenker annerledes enn dere. Penger er ikke alt... Og til deg som tror han heter PER Bøhler..: LOL!

14.jun.2006 @ 18:20
Postet av: Fya

hahaha:-) Så bra Doy! Ble en smule irritert jeg også på Erik som klarer å overse Ernas siste setning, står vel ganske klart hvem Erna mener er nissen!
Ellers enig med andre her. Er ganske provosert av politikere (og spesielt aggresive er den nåværende opposisjonen) som prater om løftebrudd og løftebrudd! Erna nå må du ta deg litt sammen å prøve å se deg selv litt over skuldra og hva du selv brøt i din samarbeidsregjering! Du må ikke gjøre den feilen og bli for arrogant og ha manglende selvinnsikt som frp! Det kan bli et kraftig smell og en kjempe bjørnetjeneste til partiet ditt!! Når det er sagt, har stoor respekt for Erna som en dyktig politiker uten at jeg av den grunn stemmer på partiet hennes. Grunnverdiene stemmer ikke med mine sosialistiske! :-)
Ellers -Bøhler hjertelig velkommen!! Tror han har veldig mye bra for seg! Følger han med spenning og håper å få sett mye mer til "nissen" til Erna!

14.jun.2006 @ 18:43
Postet av: hans rotmo

"Hvis aktiv næringspolitikk betyr å gjøre norsk næringsliv til en ideologisk slagmark, vil jeg mildt sagt advare mot det. I en verden med sterkere konkurranse, men også med større muligheter, må ikke det statlige eierskapet utformes slik at vi taper mulighetene og sinker etter i konkurransen."

Hva i alle dager er en ideologisk slagmark?

Sorry erna, men dette ble i beste fall bare teit. Og slutt å heng ut andre politikere bare fordi de ikke er eninge med deg!! Mulig Jan Bøhler er en nisse, men det har ingenting på forsiden av nettavisen å gjøre

14.jun.2006 @ 18:46
Postet av: gubbe

Du var vel nissemor i den forrige regjering Erna.

14.jun.2006 @ 20:55
Postet av: gubbe

Du var vel nissemor i den forrige regjering Erna.

14.jun.2006 @ 20:55
Postet av: Karl

Når man begynner å ta mannen istedet for ballen er det vel tegn desperasjon og på frustrasjon over egne prestasjoner. Høyre er ute å kjøre, denne bloggen er bare trist.

14.jun.2006 @ 21:00
Postet av: Svein Arne

Erna og andre i det sentrale Høyreapparatet må fortelle meg og andre hvorfor Høyre er veldig for statlig innblanding i næringslivet når det gjelder bedrifter i eget nærmiljø. Sist dette ble observert er i forbindelse med at SAS legger ned verkstedet på Sola flyplass. Der har høyreordførerene i Sola, Stavanger, Sandnes og Rogaland fylkeskommune gått ut å krevd en aktiv statlig inngripen, som støttespiller for dette har høyre også med Stortingsrepresentant Bent Høie og tidligere statsekretær Janne Johnsen i tilegg kommer representanter fra alle de regjeringspartnerne til høyre pluss framskrittspartiet i fylket.

Høyre kan ikke kritisere AP for å gjøre noe de sa de skulle gjøre (men ikke mente i følge Solberg) samtidig som høyre selv gjør noe de selv ikke mener (at noen bør gjøre?).

14.jun.2006 @ 21:25
Postet av: Erik

Nå skal det nevnes at jeg har lest siste komentaren til Solberg. Det er overskriften til nettavisen og NA24 jeg har regagert på. Det er den jeg mener er misvisende.

14.jun.2006 @ 21:27
Postet av: Trygve

Det er helt tydelig at verken Doy eller flere skjønner dette med "nissen på lasset". At ES skriver at nissen heter Jan Bøhler betyr ikke det samme som hun kaller JB nisse.
Men..men - man kan ikke vente at alle forstår alt.

14.jun.2006 @ 22:08
Postet av: a.s.

Bra Erna.

Vi har både Nisse og Nissekjeringa Gerd Liv
som vil styre Norge, i tillegg til en svak
regjering. Dette er ikke bra.

14.jun.2006 @ 22:27
Postet av: a.s.

Bra Erna.

Vi har både Nisse og Nissekjeringa Gerd Liv
som vil styre Norge, i tillegg til en svak
regjering. Dette er ikke bra.

14.jun.2006 @ 22:29
Postet av: Roh

Uten staten og dens engasjement hadde vi knapt hatt noe norsk næringsliv. Det er muligens ok for Høyre, men så representerer det partiet heller ikke så stor del av det norske folk - som staten er til for.

14.jun.2006 @ 23:54
Postet av: Sjefen

Bøhler er en dott, men Høyre er i ferd med å endre seg fra et liberalt parti, til å bli et moralsk pekefingerparti ala KrF. Først røykeloven, så foreslår de å forby kvinner å selge sex/menn å kjøpe sex. Tidligere var Høyre et parti som overlot til enkeltpersoner å selv styre sine liv, men nå skal de som KrF lovregulere enkeltpersoner. Ikke rart folk flest flykter til Frp. Fortsett med denne moralpolitikken Høyre, så kan dere snart slå dere sammen med KrF. Er det moralisten Amund Djuve i DN som leder dere eller?

15.jun.2006 @ 00:17
Postet av: Johnny

Endelig - virker som Høyre er tilbake! Skjønt Stolt & Co greier fint å legge opp til smash for andre på egen hånd...

Aktiv næringspolitikk, kaller de det. Det betyr visst at statsministeren roser næringsministeren for å få til dørfabrikk i Årdal. Mens næringsministeren skylder på byråkratiet sitt for at den øvrige dørbransjen får en ubehagelig, statsfinansiert konkurrent.

Bravo.

Man kan spørre seg hva Stolt trenger av fiender, når han har venner som Gerd Liv og Jan "Ånden som går" Bøhler.

15.jun.2006 @ 01:32
Postet av: Kverulus Sapiens

Mmmjaaaa - skeptisk!

Det forundrer meg å se hvor hjelpeløs du er Erna, i dine forsøk på å senke hovedmotstanderen med sleivspark i hytt og pine. Til opplysning - i tilfelle du ikke allerede har lært det, kan jeg fortelle at politikk handler om det å gi og ta. Det er selvsagt det Arbeiderpartiet vil med denne gulroten overfor Hydro. Selskaper som viser samfunnsansvar, bør premieres, mener de. Les partiprogrammet til Arbeiderpartiet, og du skjønner kanskje hva jeg mener.
For øvrig mener jeg at en nisse-kommentar fra deg, er like ille som Berntsens berømte drittsekk-utspill overfor den - i sin tid, britiske ministeren. Berntsen har jo et språk som innbyr til slike krumspring - og den omtalte fyren var jo også vitterlig en dr.., mens du fremstår som noe mer finslipt, rent språkmessig. Troverdigheten din, gikk ikke i taket, akkurat. For øvrig mener jeg at det at du, som Høyrepolitiker, bruker ordet "nisse" i denne sammenhengen, ikke passer så godt som et par andre adjektiv jeg vet om. Tar jeg feil, eller er det ikke næringslivet som har røsket opp den tradisjonelle jula med rota, og kommersialisert den til det ugjenkjennelige da? Hvem har da ansvaret for eventuelle ubehagelige nisser i lasta?

PS; Jens heter Stoltenberg til etternavn - ikke Stoltberg! God sommer!

15.jun.2006 @ 01:57
URL: http://kverulumania.blogspot.com/
Postet av: Alf Ivar Tronsmo

Til "Hans Rotmo" og andre her.
Denne diskusjonen begynner å bli latterlig. Man bruker tid og plass på å diskutere hvorvidt ES mener at Bøhler er en nisse eller ikke. Hva med innholdet i artikkelen?

Og hvorvidt denne overskriften hører hjemme på forsiden av NA24 eller ikke - det får man vel ta med NA24 og ikke med E. Solberg???

15.jun.2006 @ 07:11
URL: http://www.tronsmo.com
Postet av: HansJ

Syntes det er helt paa sin plass at folk er kritiske til hvordan journalisten selv velger aa vri paa det somblir sagt. Han vil jo aapenbart at folk skal sitte med et helt annet inntrykk enn hva Erna i dette tilfellet vil si. NA24 har begynt aa saa spirer om seg selv som en meget userioes aktoer. Jeg for min del faar nok informasjon baade paa Hegnar og Dagens Naeringsliv til at jeg gidder aa gi NA24 mer oppmerksomhet.

15.jun.2006 @ 07:19
Postet av: Blommas

HansJ: Ja, får Hegnar Online er en veldig seriøs avis ... not. Bare Klipp og lim fra andre medier og tabloide overskrifter som "Aksje skal opp 1000 prosent". Møkkaavis. Synes NA24 og DN er de to beste økonomiavisene på nettet.

15.jun.2006 @ 10:22
Postet av: Gent. Leman

Min godeste Erna,

Det må være lov til å si at ditt språk er svært lite egnet som politiker. Vi herrer vil på sterkeste anbefale deg om å ta et kurs hos din partikollega, vår kjære borgermester. Slik vi ser det kommer ikke budskapet frem grunnet dine nedsettende floskler om politiske motstandere.

Man kaller ikke en politikerkollega for nisse, og absolutt ikke vår finansminister for barnslig! Dette er direkte fornærmende, det er uhørt, og viser klare tegn til manglende respekt for andres meninger. Vi herrer priser oss lykkelig for at vår borgermester her i den egentlige hovedstad ikke fører ditt språk, men representer byen og partiet på en verdig måte.

MVH
Gent.

15.jun.2006 @ 11:13
Postet av: Stig

Slik jeg ser det så er det Gerd Liv Valla som er Statsminister. Jens Stoltenberg er på Bergensk en Rævadilter. Han måtte bøye av for 12 millioner LO-kroner. Er det AP politikk Jens fører eller LO-s sølvpenge politikk?

Stå på Erna, du har skrevet kloke ord i din Blogg.

16.jun.2006 @ 20:45
Postet av: J.L.

Ernas regjering fikk sparken sist valg kanskje nettopp fordi den manglet "nisser" til å minne om hva folket ønsker og forventer. Hvorfor Staten skal være en viljeløs eier når private tar strategiske eierposter for å påvirke konsernenes beslutninger, har hun store problemer med å forklare.

17.jun.2006 @ 02:02
Postet av: Stig

Jan Bøhler ligner en mellomting på Jan Teigen og Daniel Denstad With, sånn utseendemessig. Paralleller er jo klovn/nisse og artist. Noe som er Jan Bøhler tydelig er.

17.jun.2006 @ 11:29
Postet av: Dag

Høyresiden vil ha full frihet for næringslivet, mens venstresiden vil ha en målrettet industripolitikk. En politikk som først og fremst kan tjene norske interesser og ikke bare næringslivets interesser.
Hvis Jens Stoltenberg i valgkampen 'sa noe for å vinne valget', og faktisk vant, kan det jo tyde på at et flertall ønsker en slik politikk.

19.jun.2006 @ 10:14
Postet av: Olav

Synes Erna viser en bedret tendens her. Det er næringslivet som tjener norske interesser, ikke den politikken som kjøres i dag. Mange i lille Norge har ikke fått med seg dagens globalisering. Hvis vi ikke henger med internasjonalt, vil vi rakne nasjonalt. Eller skal vi kanskje bygge en mur langs grensen og bare dyrke poteter?

19.jun.2006 @ 18:13
URL: http://olav.nettblogg.no
Postet av: leif a wiik

hva gjør dem for det norske folk? ikke en dritt. bare meler sin egen kake. det finnes ingen på tinget som jobber for oss. har noen av dem vært ut i arbeidslivet, har dem svettet nån gang? lurte på om jeg skulle bli politiker. men nei, hadde lyst til å gjøremeg fortjent til pengene.

20.jun.2006 @ 05:32
Postet av: Jens

Enig med Erna! AP har solgt seg til LO for penger, LO får makt tilbake. I andre sammenhenger kalles dette korrupsjon. AP møter seg selv i døra, og da blir man handlingslammet. Synd for landet, dessverre

20.jun.2006 @ 13:07
Postet av: Lars

Fra det ene til det andre.

Kan det ikke gjøres noe for å fjerne alle de øst-europeiske tiggerne og "trekkspill" sigøynerne som står på alle gatehjørner i Oslo.

Jeg kom ut av Oslo City en dag og så da en "bakmann" som instruerte gamle tigger-koner og samlet sammen alle pengene de kom med. Det er jo helt klart organisert av bakmenn. Takke meg til de "norske" tiggerne som er så høflige i forhold. De utenlandske er så ekstremt pågående og agresive.

Hva med alle disse horene som står på paradegaten. Noe må kunne gjøres med dette.

Håper du kan kjøre en blogg på disse temaene.

Beste hilsen

02.jul.2006 @ 13:09
Postet av:

Lars, man plukker ikke tiøringer i et hav av tusenlapper.

04.jul.2006 @ 05:48
Postet av: Dag Svartdal

Er overasket over hvor mange som kun skumleste gjennom artikkelen til Erna. For å si det med engang så stemmer jeg ikke Høyre og heller ikke FrP.

For det første så kaller ikke Erna, Jan Bøhler for en nisse. Det er et utrykk, slik som stort sett alle overskriftene på artikelene her har.

Lurer noen på hva Erna mener med denne artikkelen så kan dere enten sende en mail til henne, eller så får dere ta dere en utdannelse, og søke kunnskap fra virkeligheten på fritiden, som mange oss andre som ønsker et bedre samfunn for fremtidige generasjoner.

15.jul.2006 @ 01:33

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1462466

Erna Solberg

Erna Solberg (45) har vært leder for Høyre siden 2004. Hun kom inn på Stortinget i 1989, kommer fra Bergen og er innvalgt fra Hordaland. Erna var kommunal- og regionalminister i Bondevik-regjeringen fra 2001-2005. Hun har mellomfag i sosiologi og hovedfagskurs i sosialøkonomi. På Stortinget har hun sittet i en rekke av komitéene, denne perioden er hun nestleder i utenrikskomitéen. Erna er gift og har to barn. I yngre år var hun aktiv i Norges Gymnasiastsamband og var sekretariatsleder for Operasjon Dagsverk. Hun har også vært speider.

hits