Regjeringen gjør flere uføre

Av Erna Solberg
- 13.jun.2007 @ 10:40
Å leve er mer enn å overleve. Regjeringen har åpenbart ikke skjønt akkurat det. Hvis ikke hadde den ikke kuttet i gode rehabiliteringstilbud bare fordi de var private.  

Rehabilitering er blant de viktigste tiltakene vi har for å gi dem som trenger det et liv med mer mening og bedre livskvalitet, enten de trenger det på grunn av hofteoperasjoner, alvorlig sykdom, trafikkskader eller rusmisbruk. Alle fortjener en ny sjanse til å komme tilbake, yte og bety noe for andre. Derfor satset vi mye på dette da jeg satt i regjering, derfor la vi inn 500 millioner kroner ekstra til rehabilitering i våre alternative budsjetter og derfor har vi foreslått en opptrappingsplan for rehabilitering.  

Regjeringen kutter
Regjeringen ville ikke være med på noe av dette. Tvert imot har antallet plasser på opptreningsinstitusjoner blitt redusert med 16 prosent ? 85.000 behandlingsdøgn ? siden Stoltenberg overtok statsministerstolen. Alt snakket om det varme fellesskapet i valgkampen har dermed blitt en kald skulder overfor mange mennesker som har store helseproblemer.  Der vi vil øke, kutter regjeringen: Nord-Norges Kurbad. Skogli på Lillehammer. Jeløya Kurbad. Tonsåsen i Etnedal. Steffensrud Rehabiliteringssenter på Vestre Toten. Ringen Rehabiliteringssenter på Ringsaker. For å nevne noen av de mange som nå må redusere tilbudet. 

Kutt, kutt, kutt som vil ramme behandlingstrengende fra hele landet. Regjeringen kutter ikke fordi tilbudene er dårlige, dyre eller overflødige. De kutter fordi de er alternativer til de statlige tilbudene som regjeringen er i ferd med å bygge opp i helseforetakene. Det holder altså ikke med tilbud basert på faglig engasjement og ambisjoner, dugnadsånd og samfunnsansvar. Hvis ikke de er drevet frem av staten har de ingen verdi for regjeringen. Og mens regjeringen kutter, vokser køene av pasienter som venter på et tilbud, enten det er habilitering for barn, svaksynte og blinde, epilepsirammede eller slagrammede.

Dårlige tilbud = flere uføre
Ta Jeløya Kurbad som et eksempel. Der behandles pasienter med muskel- og skjelettlidelser. Det er lidelser som særlig rammer kvinner og er hovedårsaken til nesten halvparten av alle langtidssykemeldinger og en tredjedel av alle uføretilfeller. Til tross for at ventetiden ved Jeløya allerede er mer enn to år, må kurbadet i år redusere sin kapasitet med 2920 behandlingsdøgn. Ser man fem av institusjonene under ett, vil det i år bli 700 færre som får et tilbud som kanskje kunne holdt dem i jobb eller i det minste gitt dem bedre livskvalitet. Det viser at når Sylvia Brustad sier hun skal satse på kvinnehelse, er det mest prat og lite handling.  

Nå har Brustads statssekretær, Wegard Harsvik, rykket ut og sagt at Høyre tar feil. Det er den forrige regjeringens skyld at tilbudene kuttes. Nå er jo det helt galt, men selv om det skulle vært riktig, så er jo det ingen unnskyldning for å ikke gjøre noe med det. Hva skal vi med en flertallsregjering som er så handlingslammet at det eneste de kan gjøre er å skylde på andre?  

Ideologi foran livskvalitet
Harsvik mener årsaken til problemet er at de regionale helseforetakene under Bondevik II fikk ansvaret for å kjøpe plasser hos private etter behov. Likevel skriver hans eget departement i en pressemelding 8. mai at: ?Å se tilbudet i regionen i sammenheng er viktig både for å sikre en helhetlig rehabiliteringskjede, og for å sikre at alle pasientgrupper får et tilbud?. Erkjennelsen om at dette er problemet må derfor være av svært ny dato. Ambisjonen må være å bygge opp tilbudet, ikke å bygge det ned. Derfor har Høyre foreslått økte midler i de siste tre budsjettbehandlingene i Stortinget, slik at flere får et tilbud.  

Jeg mener utfordringen ikke er at helseforetakene har ansvaret, men at opptreningsinstitusjonene blir stemoderlig behandlet. Sylvia Brustad har faktisk instruert helseforetakene om at ?omfanget av avtaler mellom regionale helseforetak og private kommersielle sykehus må begrenses?. Klarere kan det neppe sies, selv om Harsvik mener noe annet. Mens pasientene står i kø så kutter regjeringen i tilbudene. Ikke fordi de er dårlige eller dyre, men fordi de ikke er statlige. Jeg mener det må være viktigere å sikre et godt tilbud til alle dem som av ulike grunner trenger det, enn å sette ideologi foran pasientenes livskvalitet. Regjeringen er åpenbart av en annen oppfatning.

Kommentarer:
Postet av: Kjartan

Nå har jo AP aldri vært opptatt av annet enn å sikre seg mer makt og flere velgere. Det er nettopp det de gjør her, ved å gjøre alle avhengige av staten vil flere velgere stemme AP. Privat initiativ har alltid vært bannlyst hos AP, dessverre er det slik at bare det som AP finner på er fornuftig. Når skal velgerne få nok av mafiatendensene i dette partiet?

13.jun.2007 @ 12:22
Postet av: pirxthepilot

Dette er jo ikke riktig. Pengene til kjøp av plasser ved private rehabiliterings og opptreningsinstitusjoner er øremerket i statsbudsjettet. Rart at ikke Høres leder kan lese et statsbudsjett. Helseforetakene kan altså ikke bruke mindre enn de får bevilget. De fleste av dem bruker faktisk mer.Høyre ga mindre når de satt i regjering til kjøp av slike plasser enn det de rødgrønne har gjort! Synd når konspirasjonsteoriene ikke tåler dagens lys!

13.jun.2007 @ 20:44
Postet av: Terje

Uansett hvor mye en pøser inn med penger går det
meste til høgre lønn for de såkalte resurspersoner
.
Få alle rehabiliteringssenter og opptreningsenter
ut av byer og til mer øde plasser da vil annsate
som virkelig er inntresert i og hjelpe følge med.
Og mer penger går direkte til hjelp for bruker.

13.jun.2007 @ 20:54

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5461596

Erna Solberg

Erna Solberg (45) har vært leder for Høyre siden 2004. Hun kom inn på Stortinget i 1989, kommer fra Bergen og er innvalgt fra Hordaland. Erna var kommunal- og regionalminister i Bondevik-regjeringen fra 2001-2005. Hun har mellomfag i sosiologi og hovedfagskurs i sosialøkonomi. På Stortinget har hun sittet i en rekke av komitéene, denne perioden er hun nestleder i utenrikskomitéen. Erna er gift og har to barn. I yngre år var hun aktiv i Norges Gymnasiastsamband og var sekretariatsleder for Operasjon Dagsverk. Hun har også vært speider.

hits